Mæslinger
Mæslinger
Mæslinger er en yderst smitsom virussygdom, der i nogle tilfælde kan være alvorlig og medføre komplikationer. Vaccination mod mæslinger indgår i børnevaccinationsprogrammet.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderede i 2017, at Danmark opfylder betingelserne for at have elimineret mæslinger. WHO har som mål at eliminere mæslinger i Europa.
Elimination betyder, at der ikke har været vedvarende smitte af mæslinger i Danmark i de seneste tre år (2014-2016). Der har dog været anmeldt enkelte tilfælde af mæslinger i perioden. For at kunne bibeholde denne eliminationsstatus i Danmark, skal der fremadrettet fortsat sikres en høj tilslutning til MFR-vaccination og fokus på overvågning og anmeldelse af mulige mæslingetilfælde.
Mæslinger kan dukke op igen i større eller mindre omfang, selvom Danmark har elimineret mæslinger. Det skyldes, at vaccinationstilslutningen gennem årene ikke har været helt så høj som ønskeligt.
Vaccination til voksne
Danmark er blandt de lande, hvor mæslinger ifølge WHO er udryddet. Men der er faktisk relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Fra 1. april 2018 bliver denne gruppe af voksne tilbudt den såkaldte MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Man kan blive vaccineret, hvis man ikke allerede er blevet det som barn, og hvis man ikke har haft mæslinger – har man det, er man nemlig immun og kan ikke blive smittet igen.
Læs mere: Voksne bliver tilbudt vaccination mod mæslinger fra 1. april 2018
Se desuden Bekendtgørelse nr. 245 af 23/03/2018 om gratis vaccination for visse smitsomme sygdomme
Husk vaccination ved udlandsrejse
Mæslinger er fortsat udbredt i mange lande, herunder i Syd- og Østeuropa. Det betyder, at der er særlig risiko for at blive smittet ved rejser i udlandet, hvis ikke man er immun.
Vaccination mod mæslinger er gratis for alle, både børn og voksne.
Hvem er i risiko?
De personer, der bliver syge, vil typisk være unge og yngre voksne, der ikke er vaccineret – samt børn under vaccinationsalderen (15 måneder). Helt små børn (op til 4-6 måneder) er som regel beskyttet af antistoffer fra moderen.
Hvis man har haft mæslinger eller er vaccineret, er man immun. Hvis man er født før 1974 og opvokset i Danmark, er man med stor sandsynlighed immun, da sygdommen indtil 1974 ramte ca. 95% af børn i en fødselsårgang.
Symptomer
Symptomer på mæslinger er feber, forkølelse, overfølsomhed over for lys og efter 3-4 dage udslæt. Læs mere om mæslinger: smitsomme sygdomme hos børn og unge.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger om MFR-vaccination
MFR-vaccination anbefales til:
- Børn og unge under 18 år
- Kvinder over 18 år for at beskytte mod røde hunde
- Voksne for at beskytte mod mæslinger
Vaccination er gratis til alle ovennævnte grupper. Voksne kan blive vaccineret, hvis ikke de allerede er blevet det som børn eller har haft sygdommene.
For børn er de anbefalede vaccinationstidspunkter 15 måneder og 4 år (tidligere 12 år). Læs mere i børnevaccinationsprogrammet. Er barnet ikke blevet vaccineret på de anbefalede tidspunkter, er det ikke for sent at blive vaccineret.
Du bør kontakte lægen, så I kan planlægge et vaccinationsforløb.
Efter udsættelse for mæslinger
Hvis ikke-immune personer har været udsat for smitte fra en person, der er syg med mæslinger, kan man give forebyggende behandling. Vaccination anbefales som forebyggelse til ikke-vaccinerede, som har været udsat for smitte inden for de sidste 72 timer. MFR-vaccinen kan anvendes fra 1-års alderen.
Injektion med humant normalt immunglobulin kan gives som forebyggelse eller for at svække sygdommen i op til 6 døgn fra udsættelse. Immunglobulin kan anvendes fra 4-måneders alderen.
Information til forældre
Aktuelt
Vi har nu indført, at ALLE der kommer i praksis skal ankomme med selvindkøbte mundbind.
Samt INGEN må møde op i klinikken uden forudbestilt tid.
Det er i øjeblikket ikke muligt, at booke tider via vores app eller hjemmeside grundet COVID-19.
NYT
Vi er efter sundhedsstyrelsens udmelding om øget aktivitet i praksis, opstartet en kontrolleret åbning. Vi kan nu se alle problemstillinger som tidligere.
INGEN må møde op i klinikken uden forudbestilt tid.
Vi tilbyder fortsat videokonsultation med lægerne eller sygeplejerskerne.
Vores videokonsultationer afvikles over app´en “Min Læge”, som downloades til smartphone, fungere både på android og IPhone. Vi anbefaler alle vores patienter at downloade denne app Min læge app.
For at få en tid, bedes du ringe til vores sekretærer eller booke en tid via vores e-konsultation.
INGEN med symptomer der giver mistanke om corona-virus må ses i praksis.
Få mere information om COVID-19
Læs mere om COVID-19 vaccinen her
Du har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis du er ældre, har bestemte sygdomme, er svært overvægtig eller gravid.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, du bliver vaccineret, hvis du:
- Er 65 år eller derover
- Har en kronisk sygdom
- Er svært overvægtig med BMI over 40
- Er gravid og mere end 12 uger henne
Tilhører du en af de ovennævnte grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få vaccinationen gratis fra den 1. Oktober og til 15 Januar 2021.
Vaccinationen er dog gratis for gravide, der er mere end 12 uger henne, samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter, i perioden 1. Oktober til og med udgangen af Februar 2021.
GRATIS VACCINATION MOD PNEUMOKOKKER FOR ALLE OVER 65 ÅR.
Ny information vedr. vaccination for lungebetændelse.
Sundhedsstyrelsen har nu åbnet op for, at ALLE over 65 år nu kan blive vaccineret mod lungebetændelse. Vaccinen er klar til at blive givet i klinikken fra d. 15/6-20, ring venligst herind, for at få en tid, hos en af vores sygeplejersker.
Det vil fortsat være muligt, at købe vaccinen til egen betaling, hvis man ikke er en del af den nuværende målgruppe og alligevel ønsker vaccinen.
Læs mere om pneumokok vaccinen
Kighostevaccination til gravide
Tilbuddet om gratis kighostevaccination til gravide i 3. trimester forlænges indtil 1. januar 2021.
Tilbuddet til de gravide skulle ellers være ophørt 1. maj 2020.
NemID på klinikkens E-portal
Det er nu muligt at bruge nemID ved login på Selvbetjening/E-Portalen.
Det er dog stadig muligt at logge på UDEN nemID. Dog er der her lavet en ændring, så der nu efter de
sædvanlige oplysninger er blevet indtastet, skal sendes en verifikationskode som også skal indtastes.
Denne verifikationskode sendes til patientens egen e-mailadresse.
TOLKNING
Folketinget har besluttet, at pr. 1. juli 2018 skal patienter, der har boet i Danmark i mere end 3 år, som udgangspunkt betale tolkegebyr.
For yderligere information, kan nedenstående link benyttes:
Hent formularen Anmodning om fritagelse for egenbetaling af tolkebistand som PDF egenbetalingtolkebistand
Sendes efterfølgende til:
Region Syddanmark
Regnskab og Finans “Tolkegebyr”
Damhaven 12
7100 Vejle
OBS angående medicin bestilling
Sundhedsstyrelsen har indskærpet, at fornyelse af afhængighedsskabende medicin KUN kan foregå ved en konsultation.
Vi har tidligere ved enkelte patienter tilladt elektronisk eller telefonisk fornyelse, men i henhold til Sundhedsstyrelsens indskærpelse, er dette ikke længere muligt.
Således kan vi ikke længere forny sovemedicin, ADHD, beroligende og stærk smertestillende medicin (morfinprodukter, herunder Tramadol) hverken over telefon eller via hjemmesiden.
Står nogle af disse præparater på din medicinliste, vil vi anbefale, at der bookes en konsultation her i klinikken, så der kan lægges en plan for behandlingen og medicinudskrivelsen
OBS sygesikringen kræver, at sundhedskortet medbringes ved alle konsultationer.
KLINIKKEN ER LUKKET FOR TILGANG
Vores praksis indgår i samarbejde med Lægerne Bendtsen og Kjær Hansen i huset.
Dette betyder, at vi deler vagten om eftermiddagen fra klokken 14 til 16 (dog klokken 13-16 om fredagen).
I forbindelse med denne vagt, har vi adgang til hinandens patientjournaler.
Kontakt
- Lægekompagniskabet venusvej 2, Venusvej 2, 7000 Fredericia
- +45 75 92 04 88
- 75 92 40 11